Свіжий номер

4(504)2024

Час ставати сильнішими

Стати автором

Церква в Україні

УГКЦ

Церква повинна звертатися до кожного народу його рідною мовою. Про це Предстоятель УГКЦ наголосив у своєму виступі 9 листопада 2010 р. під час круглого столу «Церква і українська мова», приуроченого до Дня української писемності та мови. Патріарх Любомир зазначив, що «людська спільнота природно поділена на народи», тому Церква повинна до кожного народу звертатися його мовою.

В УГКЦ назвали актом вандалізму демонтаж у Харкові пам’ятної таблиці в’язневі за віру Патріархові Йосифові Сліпому. Пам’ятну таблицю зняли зі стіни приміщення колишньої пересильної харківської тюрми («Тюремного замку»), де у 1960-х роках перебував в’язень за віру Патріарх Йосиф Сліпий і звідки в 1961 році етапом був відправлений в мордовські табори на подальше заслання. Тепер у цьому приміщенні на вул. Малиновського, 5, розміщуються підрозділи міліції Ленінського району м. Харкова. Екзарх Донецько-Харківський (УГКЦ) владика Степан (Меньок) повідомив, що не допомогло ні звернення Патріарха Любомира (Гузара) до представників міської влади м. Харкова про неможливість такої акції, ні вірних УГКЦ.

Миряни УГКЦ окреслили свої завдання та «карту руху» в східних областях України та в Росії. Подячною Літургією 14 листопада 2010 р. у храмі Благовіщення Пресвятої Богородиці біля Патріаршого собору УГКЦ у Києві завершився Конгрес мирян Центральної, Східної та Південної України. Представники мирян УГКЦ під час заходу виступили з пропозицією створити російськомовне греко-католицьке видавництво, а також закликали надавати всіляку підтримку братам по вірі в Росії. Метою Конгресу було ознайомлення мирян з їхніми завданнями у житті Церкви та розмірковування над тим, як вони можуть якнайкраще виконувати їх у конкретних обставинах існування та життя Церкви у східних областях України.

У Зарваниці до 2012 року зведуть сучасний туристично-паломницький центр. 17 листопада 2010 р. відбулася робоча нарада, присвячена будів‑ ництву на Тернопільщині сучасного туристично-паломницького центру, до складу якого увійдуть готельний та спортивно-оздоровчий комплекси. Планується, що готельний комплекс включатиме чотиризірковий готель на 200 осіб та двозірковий готель на 300 осіб.

УГКЦ сподівається на допомогу мерії у будівництві храму в Одесі. Єпископ УГКЦ Василь (Івасюк), екзарх Одесько-Кримський, прокоментував ситуацію з виділенням земельної ділянки під будівництво храму УГКЦ в Одесі та зазначив, що в УГКЦ сподіваються, що нова влада допоможе вирішити цю проблему. Громада УГКЦ вже 20 років поспіль добивається цієї земельної ділянки. Цьому перешкоджає УПЦ, яка заявила, що переважна більшість жителів Одеси є вірними Української Православної Церкви, і що там проживає така мала кількість греко-католиків, що «немає жодної необхідності в будівництві не лише собору, а навіть і молитовного будинку для уніатів».

Звернення греко-католицького єпископату від 24 липня 1933 року «Україна в передсмертних судорогах» викликало в країнах Західної Європи інформаційний резонанс щодо теми Голодомору. Активна позиція духовенства спонукала авторитетного австрійського Кардинала Теодора Інніцера зацікавитися ситуацією в СРСР та шукати шляхи допомоги постраждалим. Таку думку висловив 25 листопада 2010 року історик Ярослав Папуга під час наукового семінару в Українському католицькому університеті у Львові. Тема семінару – «Між двома берегами Збруча: Голодомор 1932-1933 років і «рятункова акція» західноукраїнського суспільства». У дні вшанування жертв Голодомору в Києві відбулися спільні поминальні молитви за участю духовенства УПЦ КП, УГКЦ, УАПЦ, РКЦ в Україні. Представники УПЦ (МП) молилися окремо разом із вищою владою України.

Глава УГКЦ закликав припинити звинувачувати в усіх бідах греко-католиків. Під час виступу на Всеукраїнській науково-практичній конференції «Міжконфесійні відносини в їх сутності та виявах в Україні», яка відбулася у Києві 30 листопада –1 грудня, Предстоятель УГКЦ Патріарх Любомир торкнувся теми греко-католиків та закликав долати стереотипні поняття про те, що саме греко-католики є проблемою для досягнення домовленостей між Московським Патріархом і Папою Римським. «Було згадано про тих нещасливих греко-католиків, уніатів, які у всьому винні. Якби їх не було б у світі, то був би спокій і мир. Але, як ви знаєте, Папа і Патріарх Московський не можуть зійтися у багатьох інших речах», – наголосив Патріарх Любомир. Глава УГКЦ акцентував на тому, що особисто не знає відповіді на запитаня: що таке «уніатизм»? і попросив довести провину греко-католиків.

Надання владою особливих привілеїв якійсь одній Церкві – прямий шлях до загибелі цієї Церкви, наголосив Предстоятель УГКЦ у своєму виступі під час круглого столу на тему «Діалог між владою та конфесіями в контексті європейської системи цінностей», організованого 20 грудня 2010 р. у Києві. Глава УГКЦ порушив питання державно-церковних взаємин і наголосив на потребі їх чіткого врегулювання в сьогоднішніх українських реаліях. Патріарх Любомир також підкреслив, наскільки великим «прогріхом» є надавання з боку державної влади особливих привілеїв якійсь одній Церкві. Наголосивши, що українське суспільство – багатоконфесійне, Предстоятель УГКЦ додав, що нехтування рівноправністю між різними конфесіями є «найбільшим прогріхом проти миру і злагоди».

УПЦ КП

Предстоятелі УПЦ КП та УГКЦ задоволені рівнем взаємодії двох Церков. Зустріч Предстоятелів УПЦ КП та УГКЦ відбулася 9 грудня 2010 р. в Київській Патріархії. Предстоятелі УГКЦ та УПЦ КП обмінялися дум‑ ками щодо міжконфесійних взаємин, а також подальших перспектив державно-церковного діалогу. Сто‑ рони висловили задоволення рівнем взаємодії двох Церков у питаннях міжконфесійних та державноцерковних стосунків і домовилися про подальшу співпрацю в цьому напрямку. Обидва Предстоятелі висловили занепокоєння певними тенденціями у цих сферах, зокрема – відсутністю відповіді з боку керівництва держави на пропозиції щодо співпраці як окремих конфесій, так і Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій.

Синод УПЦ КП вимагає від Президента наведення порядку у сфері державно-церковних взаємин. Засідання Синоду єпископів УПЦ КП відбулося 13 грудня 2010 р. в Києві. Члени Синоду, враховуючи загрозливу «для хисткого релігійного миру в Україні» ситуацію, звернулися з офіційним листом до Глави держави. У ньому владики Київського Патріархату наводять Президентові чіткі факти неадекватного для демократичної країни вирішення проблеми державно-церковних стосунків – як на політичному, так і на законодавчому рівні, перелічують факти утисків Київського Патріархату. Як наслідок, Синод УПЦ КП закликав Віктора Януковича таки дати довгоочікувану відповідь на численні звернення Київського Патріархату та сприяти тому, щоб держава переглянула своє ставлення до питань взаємин з релігійними організаціями і керувалася у всіх своїх діях законодавчим принципом рівності всіх конфесій, не виділяючи лише одну з них, тобто УПЦ.

УПЦ

Патріах Кирил відвідуватиме Україну регулярно. Візити Патріарха Московського і всієї Русі в Україну стануть регулярними, заявив глава Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату Митрополит Волоколамський Іларіон 25 листопада 2010 р. на прес-конференції в Москві. «Усі візити святішого Патріарха сприяють консолідації здорових сил українського суспільства, зміцненню внутрішньої єдності Української Православної Церкви, відкривають шлях до подолання наслідків розколу, який був політичним проектом 90-х років… і завдяки підтримці світської влади розрісся і роздувся… але зараз мода на розкол пройшла, люди втомилися від поділів і політичних гасел», – сказав Митрополит Іларіон.

РКЦ

РКЦ України запросила Папу Бенедикта взяти участь у Євхаристійному конгресі в Україні. 23-24 листопада 2010 р. єпископи затвердили проведення Євхаристійного конгресу в Україні, який розпочнеться у вересні 2011 року душпастирською підготовкою. Конгрес стартує 26 травня 2012 року урочистим святкуванням в Києві, а закінчиться у вересні у Львові, як сказано у повідомленні, під головуванням Папи Бенедикта XVI. Окремі етапи Конгресу відбудуться у столиці кожної з дієцезій у присутності як місцевих, так і закордонних єпископів. Кожна дієцезія на власній території також проведе своє святкування Конгресу. Єпископи також заохотили вірних у формі конкурсу до написання тексту і мелодії гімну та створення логотипу Конгресу.

Державно-церковні стосунки

Всеукраїнська Рада Церков закликала Президента та уряд не поспішати зі зміною чинного Закону про свободу совісті, який за останні 20 років забезпечив високий рівень релігійної свободи в Україні. Глави конфесій наголосили, що розгляд парламентом ініціатив зі зміни чинного Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» доречний «лише за умови принципової згоди усіх суб’єктів законотворчого процесу про важливість релігійної свободи в Україні як одного з найбільших надбань нашої держави у сфері забезпечення прав і свобод людини». Представники Церков і релігійних організацій України одностайні в тому, що таке важливе питання, як оновлення законодавства про свободу совісті, не повинно розглядатись поспіхом та в наявних умовах трансформації політичного устрою.

Глави конфесій України закликали владу до конструктивного діалогу. Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій 4 листопада 2010 р. зібралась на чергове засідання, яке відбулось у місті Ворзелі Київської області. Зустріч глав конфесій України відбувалась під головуванням єпископа Римо-Католицької Церкви Маркіяна Трофим’яка. Учасники засідання наголосили на тому, що лише за умови постійного діалогу з представниками конфесій влада на різних рівнях зможе зрозуміти цінність релігійної свободи та важливість для суспільства соціального служіння вірних. Духовні лідери висловили сподівання на продовження конструктивного діалогу Президента України зі Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій задля розвитку ефективних державно-церковних взаємин.

Поділитися:

Популярні статті