Свіжий номер

4(504)2024

Час ставати сильнішими

Стати автором

Церква у світі

Італія – Католицькі спільноти молились за Україну. Таким чином в країні відгукнулись на заклик отця Марка-Ярослава Семегена, координатора Душпастирства українцівгреко-католиків у Італії. Відповідне прохання про молитву поширили католицькі інформаційні сайти: Migrantes-online, Agensir, а також щоденний часопис RomaSette. Отець Марко закликав італійців молитись за мирне врегулювання ситуації в Україні, щоб Господь наповнив любов’ю та мудрістю всіх винних у конфлікті, щоб було покладено край ненависті та насильству.

Італія, Рим – У Папському університеті Святого Хреста звершили поминальну Божественну літургію за душі загиблих під час протистоянь у Києві та за відновлення миру в Україні. Святу месу очолив Хосе-Марія Ля Порте, декан факультету комунікації. У своєму слові він сказав: «Колись було прийнято говорити, що Папа не має війська, але ми не повинні забувати, що молитва є найефективнішою зброєю». Отець наголосив на необхідності духовного бачення останніх подій та історії України загалом: «Господь Ісус Христос обрав апостолів, і всі ми є у певному сенсі результатом цієї події. Християни в Україні – апостоли Божі для цієї конкретної землі!».

Італія, Рим – «В молитві до Бога є перемога», – такими словами звернувся до вірних УГКЦ Владика Діонісій Ляхович, Апостольський візитатор для українців-греко-католиків Італії та Іспанії. Щодня в цих країнах тривають молитовні чування за мирне врегулювання ситуації в Україні. Владика Діонісій у своєму зверненні наголосив, що найпростішою формою допомоги є солідарність і молитва. «Сьогодні ми єднаємося у тому молитовному дусі. Піднесімо наші серця до Бога, вірмо в Господа Бога, бо в молитві до Бога є велика сила, в молитві до Бога є перемога. Нехай Господь дасть нам те, чого ми просимо і будемо просити», – сказав він.

Італія, Рим – Отця Марка-Ярослава Семегена обрали новим президентом Товариства українців-католиків «Свята Софія». Про це повідомив кардинал Агостіно Валліні, вікарій Римської єпархії. Отець Марко-Ярослав Семеген є випускником Тернопільської вищої духовної семінарії. Після її закінчення здобув ступінь ліценціата у Папському орієнтальному інституті в галузі літургійних наук. Товариство «Свята Софія» було засноване Патріархом Йосифом Сліпим після його повернення із сибірського заслання. Основним завданням товариства є збереження спадщини Патріарха Йосифа, втілення в життя його ідей та задумів, підтримання різних проектів УГКЦ.

Польща, Холм – В єпархії вшанували Пратулинських мучеників. З цієї нагоди у колишній катедрі Греко-Католицької Церкви звершили Божественну літургію за участі духовенства і мирян УГКЦ та РКЦ. Під час проповіді отець-диякон доктор Петро Сивицький звернув увагу вірних на геройські чесноти мучеників, котрі, не вагаючись, від‑ дали своє життя за приналежність до УГКЦ, за збереження власної літургійної ідентичності та не прийняли синодального обряду, що його запроваджувала російська адміністрація. Пролита мученицька кров утвердила тисячі інших вірних УГКЦ на Холмщині й Підляшші, які згодом стали вірними справі єдності з наступником апостола Петра.

США – «Вихлопні гази сталінізму», – так охарактеризував Джордж Вайгель, старший науковий співробітник Вашингтонського центру етики та громадської політики погрози Міністерства культури України УГКЦ через її участь у Євромайдані. «Ця спроба викликала спогади про ліквідацію Церкви в 1946 році і нагадала про фундаментальну проблему, з якою Євромайдан стикається в Україні: вихлопними газами сталінізму та їх їдким впливом на державну політику та громадянську культуру!» – наголосив він.

Ватикан – «Настав час зустрічі біля одного вівтаря», – так перефразував кардинал Курт Кох слова Патріарха Атенагора під час зустрічі з Папою Павлом VI. На думку глави Папської ради зі сприяння християнській єдності, спільне па‑ ломництво Вселенського Архиєрея і Патріарха Константинопольського на Святу Землю повинно допомогти відновити євхаристійну єдність. Крім того, кардинал поділився інформацією про підготовку зустрічі Папи з Предстоятелем Російської Православної Церкви. «Це буде перша в історії зустріч між Патріархом РПЦ і Папою Римським, тож слід добре підготувати те, що вони мають зробити і сказати», – зазначив кардинал Кох.

Ватикан – Спеціальна комісія готує звіт з приводу об’явлення Матері Божої у Меджугор’ї, що в Боснії та Герцеговині. Комісію цю заснував чотири роки тому Папа Бенедикт XVI. Дослідження включає зустрічі з візіонерами з Меджугор’я, які з 1981 року й донині отримують послання Матері Божої. Безпрецедентність таких довготривалих об’явлень стала причиною того, чому Католицька Церква нічого не каже про їх надприродний характер. Під час роботи комісії до уваги брали медичні дослідження, розмови з особами, пов’язаними з подіями в Меджугор’ї, у тому числі з отцем Йозо Зовком, францисканцем, який був настоятелем того селища на початку ймовірних об’явлень.

Ватикан – «Виховання міжкультурного діалогу в католицькій школі. Жити разом для цивілізації любові» – під такою назвою побачив світ документ, підготовлений Конгрегацією католицької освіти. Його адресатами є особи, які відповідають за виховання дітей. У документі подані теми, що стосуються питань міжкультурних та міжрелігійних відносин, а також ідентичності католицьких шкіл. Чітко зазначається, що в навчальних закладах не повинно бути гендерної ідеології та статевого виховання, яке передбачає розбещення дітей.

Ватикан – Офіційно оприлюднили документ «Християнський монотеїзм проти насильства». Його підготувала Міжнародна Богословська комісія, що діє при Конгрегації віровчення. Праця над ним тривала п’ять років. У документі подане напрацювання окремих аспектів християнського вчення, які заперечують тезу про неминучий зв’язок між монотеїзмом і насильством. Християнська віра у загостренні насильства в Боже ім’я вбачає найвищу форму викривлення релігії, вважають його автори.

Великобританія – Католики країни моляться за беатифікацію автора «Володаря перснів». Джон-Рональд-Руел Толкін, один із найпопулярніших письменників у історії, автор «Гобіта», «Володаря перснів» і «Сильмариліону», був викладачем англійської філології в Оксфордському університеті. В свідомому віці перейшов до лона Римо-Католицької Церкви, був глибоко віруючим, часто брав участь у святій месі, не соромився своєї віри в навчальному закладі, прищеплював її своїм дітям. Саме він дав безпосередній імпульс до навернення К.-С. Льюїса, автора «Хронік Нарнії», і плекав глибокий зв’язок між католицькою духовністю та художньою літературою.

Великобританія – Англіканська Церква затвердила альтернативний текст обряду хрещення. У новому обряді не згадується про гріх, сатану і покаяння. Батьки та хрещені батьки не муситимуть зрікатись сатани і гріха, а також не декларуватимуть свого підпорядкування Христові, бо воно має погані асоціації, особливо в жінок. Нова формула передбачає лише відречення від зла у всіх його проявах та від фальшивих обітниць. Автори цієї реформи вважають, що нова формула буде більш зрозумілою і відповідатиме духові часу.

Греція, Афіни –Церкви закликали ЄС серйозно зайнятися мігрантами та молоддю. В січні Греція почала головувати у Європейському Союзі. З цієї нагоди представники Ради єпископських конференцій Європи провели зустріч з відповідальним за європейські питання віце-міністром закордонних справ Греції Дімітрісом Куркуласом, на якій обговорили безробіття та свободи в Європі. Особливу увагу приділили міграції та правовій ситуації.

Ізраїль, Єрусалим – Представники УГКЦ взяли участь в екуменічному форумі. Під час конференції «Міжрелігійні та міжнародні відносини на Близькому Сході: прямуючи до миру і стабільності» доповідачі різних віросповідань презентували свої погляди на проблеми Близького Сходу та підготували резолюцію для розгляду в ООН. УГКЦ на форумі представляли голова Комісії з екуменічного діалогу отець Ігор Шабан і директор Львівського центру міжконфесійного та міжрелігійного діалогу «Лібертас» Тарас Дзюбанський. Завдяки їм на форумі порушили питання протестів в Україні та ролі релігійних організацій у миротворчих процесах.

Іспанія – Уряд країни представив законопроект, який суворо обмежує умови переривання вагітності. Якщо закон підтримає парламент, то жінки зможуть робити аборти лише у двох випадках – зґвалтування або ж серйозної загрози їхньому життю та здоров’ю. Обмеження на переривання вагітності було серед передвиборних обіцянок правоцентристської Народної партії, що тепер є партією влади. Наразі закон дозволяє робити аборт до 14 тижня вагітності.

Німеччина – На Заході країни почастішали антихристиянські акти вандалізму. Йдеться, зокрема, про напади на християнські символи, що мали місце у федеральній землі Північний Рейн-Вестфалія. Тільки за три місяці поліція Мюнстера повідомила про 40 випадків вандалізму, внаслідок чого були відбиті голови кількох фігур святих, понівечені або ж спалені придорожні хрести і каплиці. Місцевий вікарій Паул Грайве сказав, що не пам’ятає такого розгулу вандалізму, який відбувається в регіоні останнім часом. Зі свого боку поліція вважає, що більшість злочинів скоюють на релігійному ґрунті. За ними стоять групи, які відверто ненавидять християнство.

Польща – Єпископи звернулися з пастирським листом до вірних, в якому міститься застереження щодо небезпеки гендерної ідеології. У посланні наголошується, що послух Богові та Його волі є дороговказом і гарантією щастя в родині. Натомість гендерна ідеологія є наслідком ідейно-культурних змін. Відповідно до неї людина може добровільно визначати, чоловік вона чи жінка, вільно обирати свою сексуальну орієнтацію. Церква однозначно висловлюється проти дискримінації через стать, але бачить небезпеку нівелювання цінності статі.

США, Ноксвілль (штат Теннессі) – Кардинал Джастін Рігалі очолив молитву за участі сотень захисників життя перед клінікою, в якій роблять аборти. Спільно з мирянами єпископ молився вервицю в намірі захисту життя і, звертаючись до вірних, наголосив: «Сяйво світла Христового відбивається у кожному людському житті. Найпрекрасніше видно це сяйво в житті, що розвивається у материнському лоні!»

Поділитися:

Популярні статті