Свіжий номер

4(504)2024

Час ставати сильнішими

Стати автором

Церква у світі

Італія – У понеділок, 26 грудня 2016 року, УГКЦ в Італії уже вшосте організувала різдвяне паломництво до однієї з папських базилік Риму. В Італії 26 грудня є офіційним вихідним днем, що дає змогу прибути до столиці представникам громад із різних куточків країни, навіть найвіддаленіших. Цього разу місцем Богослужіння уже втретє була обрана базиліка святого Петра у Ватикані. Божественну літургію при кафедральному престолі головного католицького храму очолив Апостольський візитатор владика Діонісій Ляхович, з яким співслужили: владика Іриней Білик, канонік папської базиліки Пресвятої Марії, протоархимандрит Василіянського чину святого Йосафата отець Генезій Віомар, священики, що здійснюють служіння в Римі, представники чернечих і студентських спільнот, настоятелі та капелани громад. Серед великої громади вірних була посол України при Святому Престолі Тетяна Іжевська, головні настоятельки сестер Чину святого Василія Великого та сестерслужебниць, численні сестри різних чинів та згромаджень. До спільної молитви приєдналися й паломники з України та інших країн, де є українська діаспора, а також православні вірні зі своїм душпастирем.

Австралія – Єпархію Австралії, Нової Зеландії та країн Океанії УГКЦ чекають кілька важливих подій у 2017 році. Голова Єпархіальної ради Австралії, Нової Зеландії та країн Океанії Української Греко-Католицької Церкви Маруся Яроцька розповіла про важливі події та заходи, які відбуватимуться в єпархії у 2017-ому. Зокрема, вона розповіла, що однією з найважливіших подій у житті єпархії цього року буде святкування 50-річчя місійної роботи сестер-василіянок у Австралії. Сестри розпочали свій апостолят у Сиднеї. В 1970 році вони заснували монастир у Мельбурні, а в 1977-ому – в Аделаїді. Тепер їхні обителі є в Північному Мельбурні, Вейвілі та Лідкомбі. «Ми можемо тільки дивуватися, як багато вдалося зробити сестрам за всі ці роки у Австралії. Їхня посвята і побожність допомогли багатьом знайти своє духовне життя. Ми можемо тільки дякувати Богові за те, що послав їх нам та дозволив нам допомогти їм бути свідками Божої любові», – зазначив владика Петро Стасюк, єпарх УГКЦ Австралії та країн Океанії. Зі слів голови Єпархіальної ради, щоби віддати належне праці сестер, впродовж року по цілій Австралії відбуватимуться святкові заходи, особливу увагу буде приділено молоді. Як запевнив владика Петро, цей рік буде Роком молоді. Планується розвинути апостолят молоді – роботу з молодими членами спільноти. У різних парафіях волонтери разом із отцями проводитимуть заняття з молодими людьми. Вже розроблена програма заходів, які включатимуть зустрічі, вечори, навчання.

Угорщина – Голова Пасторально-міграційного відділу УГКЦ взяв участь у вшануванні Дня Соборності в Угорщині. Цикл святкувань розпочався в Посольстві України у Будапешті, де за участі посла Любові Непоп, представниці українців в угорському парламенті Ярослави Хортяні та учасників проекту «Діти просять миру» відбулася спільна молитва за єдність України, яку провів отець Дам’ян Габорій, священик для української громади в Угорщині. Святкування продовжились 28 січня в приміщенні Державного самоврядування українців в Угорщині, де відбулося відкриття персональної виставки члена Спілки дизайнерів України і члена Спілки художників Угорщини Олександра Гембіка. Урочиста частина розпочалася з промов уже згаданої Ярослави Хортяні, Юрія Кравченка, голови Державного самоврядування українців в Угорщині, та владики Йосифа Міляна, єпископа-помічника Київського, голови Пасторальноміграційного відділу УГКЦ.

США – У Філадельфії відбувся конкурс декламації «Нова радість стала…». У суботу, 4 лютого 2017 року, з ініціативи Центру студій спадщини Патріарха Йосифа Сліпого, за підтримки релігійного товариства українців-католиків «Свята Софія» у США (ТСС А) та у співпраці з Нашою українською рідною школою (НУРШ) в поетичних змаганнях взяли участь учні 6 – 12 класів, які за допомоги вчителів та батьків підготували до цієї події 20 віршів українських діаспорних та материкових поетів. Конкурс відбувся в приміщенні кімнати ім. Куземського, що в Українському освітньо-культурному центрі в Дженкінтауні, ПА. Подію відкрив молитвою отець Ігор Блощинський, парох церкви Благовіщення Пресвятої Богородиці (Мелроуз-Парк, ПА). Журі, до складу якого ввійшли Оксана Крилюк, учителька літератури НУРШ, та отець Ігор Блощинський, очолив видатний літературознавець, професор Ла Сальського та Пенсильванського університетів академік Леонід Рудницький.

Бельгія – Літургійний семінар у Шевтонському монастирі зібрав духовенство і мирян єпархії. З 30 січня по 1 лютого в Шевтонському монастирі (Бельгія) тривав IV Літургійний семінар Паризької єпархії святого Володимира Великого, у якому взяли участь священики та миряни з усіх п’яти країн єпархії та запрошені доповідач і учасники з України, США та Австрії. Велику частину учасників семінару становили миряни з різних країн єпархії, для яких це був шанс познайомитися між собою і краще пізнати життя Церкви. Наймолодшим учасником став тримісячний Северин, який з мамою Оксаною Снідаловою приїхав з міста Ляйден, що в Голландії. Символічним завершенням семінару була спільна всеношна з монахами Шевтонського монастиря перед празником Стрітення, яку очолив владика Венедикт Алексійчук, а разом з ігуменом монастиря співслужив отець Михайло Романюк, парох катедри. Як зазначив владика Борис Ґудзяк, це вже 20 зустріч представників єпархії за останні 33 місяці. Тематика зустрічей, як і коло учасників та доповідачів, постійно розширюється – на семінарах говорили про психологію організацій, управління конфліктами та особливості адміністрування. Шість семінарів були присвячені вивченню Святого Письма і чотири – літургії та молитві.

Бельгія – 2 – 4 лютого в монастирі монахів-бенедиктинців у Шевтоні відбулася V Сесія Єпархіального Собору Паризької єпархії святого Володимира Великого. У ньому взяло участь понад 20 священиків, більш ніж 30 мирян та близько десяти запрошених доповідачів і гостей. Головною темою Собору стало душпастирське планування єпархії до 2020 року «Христос – наша надія». Джерелом натхнення для єпархіальної команди, яка за допомоги радників-консультантів на Соборі представила вже 19 версію тексту стратегічного бачення, стала стратегія цілої Української Греко-Католицької Церкви «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом». Активну участь в Соборі брали миряни, які чисельно з’їхалися до Шевтоню, та семінаристи, які є на практиці в єпархії. Випускник Львівської духовної семінарії Святого Духа, що зараз навчається в Ліоні, Любомир Пецюх зазначив, що участь в Соборі є для нього надзвичайно цінною, бо дає можливість краще пізнати, чим живе єпархія, та відчути, де саме він може бути корисним. Багато спілкувалися між собою і думали про пожвавлення парафіяльного життя учасники окремих парохій з різних країн.

Італія – В Римі провели зустріч координаторів спільнот «Матері в молитві». 12 лютого відбулася зустріч координаторів українських спільнот в Італії «Матері в молитві», яка пройшла у головному монастирі Василіянського чину в Римі (Aventino). Вісімнадцять координаторів-матерів розпочали свою зустріч із Божественної літургії, яку очолив владика Діонісій Ляхович, Апостольський візитатор для українців-греко-католиків у Італії та Іспанії. Після невеликої перерви до слова запросили спеціальну гостю – сестру Емілію Вандич (СНДМ), директора Катехитичного осередку Львівської архиєпархії, яка розповіла про постать Блаженної Йосафати Гордашевської. А сестра Назарія Михайлюк, ЧСВВ, підготувала невеличкий історичний огляд з нагоди 100-ліття об’явлення Діви Марії у Фатімі. На завершення відбулася зустріч із отцем Діонісієм Заведюком, ЧСВВ, який зосередив увагу присутніх на історії Чину святого Василія Великого, який цього року святкує 400-ліття, а також розповів про можливість надавати відпусти всім, що братимуть участь у святкових Богослужіннях.

Італія – В Ассізі відбулися реколекції та піврічні загальні збори душпастирів УГКЦ в Італії. Тривали вони 6 – 9 лютого. Провів реколекції владика Гліб Лончина, єпископ єпархії Пресвятої родини в Лондоні, Апостольський візитатор для українців у Ірландії. Духовні науки були зосереджені на темі священичого життя крізь призму Хреста Господнього. Кожне розважання завершувалося запитаннями та інтерактивним обговоренням тематики.

Швейцарія – Голова Папської ради зі сприяння єдності християн кардинал Курт Кох запропонував створити спеціальну комісію для залагодження непорозумінь між Російською Православною Церквою та УГКЦ. Цю ідею він озвучив 12 лютого у Фрибурзькому університеті (Швейцарія) на ювілейній зустрічі, присвяченій річниці зустрічі в Гавані Папи Франциска та Патріарха РПЦ Кирила. На думку католицького єрарха, така спеціальна комісія могла б зайнятися працею над зціленням ран минулого і творенням спільного майбутнього. «Що стосується болючої ситуації в Україні, особливо відносин Російської Православної Церкви та Української Греко-Католицької Церкви, я вважаю, що одним із плодів зустрічі Папи і Патріарха Кирила в Гавані може і повинно стати повернення до діалогу на багатьох рівнях. На історичному рівні видається необхідною співпраця для очищення пам’яті, яка, без сумніву, буде тривалою і важкою з огляду на рани минулого як однієї, так і другої сторін. Без оздоровлення пам’яті важко уявити собі спільне майбутнє», – цитує слова кардинала Коха Радіо Ватикану.

Італія – 22 лютого в Римі відбулись збори Товариства «Свята Софія». Участь у засіданні взяв Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ. Засідання розпочалися звітом о. Марка Семегена, президента товариства «Свята Софія». Отець Марко ознайомив усіх із діяльністю Товариства впродовж останнього року та реалізації різних проектів локального і загальноцерковного рівнів. З нагоди ювілею 125-х роковин з дня народження патріарха Йосифа Сліпого, засновника товариства «Свята Софія», було відзначено медалями сестер Святої Анни за їхнє служіння в гостинному домі та владику Гліба, Єпарха єпархії Пресвятої родини в Лондоні. Окрім робочих засідань вібулась Архиєрейська Божественна Літургія з нагоди першої річниці відходу до вічності о. Івана Музички, довголітнього члена товариства «Свята Софія».

За матеріалами Департаменту інформації УГКЦ

Поділитися:

Популярні статті