Свіжий номер

4(504)2024

Час ставати сильнішими

Стати автором

Церква в Україні

Патріарх УГКЦ провів Святвечір з вимушеними переселенцями. 6 січня 2017 року о 14. 00 Патріарх УГКЦ Святослав Шевчук розділив cвятвечірню трапезу із вимушено переселеними людьми зі cходу України. На спільний Святвечір з главою УГКЦ зібралися родини, тимчасово переселені з Донецької та Луганської областей, а також із Криму. Загальна їх кількість на Святій вечері становила 110 осіб, серед яких було багато дітей. Святвечірні страви приготував «Карітас Київ».

В Україні відбувся Тиждень молитов за єдність між християнами. У рамках світового Тижня молитов за єдність між християнами, який тривав 18 – 25 січня, в Києві, Харкові, Львові та інших містах України відбулися міжконфесійні молитви. Головною темою розважання і гаслом цього екуменічного тижня були слова з ІІ листа до Коринтян (2 Кор. 5,14–20): «Любов Христа закликає нас до примирення». В ці дні православні, католицькі та протестантські священнослужителі спільно молилися за єдність. Цьогорічні молитовні заходи зосередилися на ювілеї – 500-річчі Реформації. Над посібником для молитовного тижня впродовж двох попередніх років працювала група представників християнських Церков Німеччини. У вересні минулого року текст затвердила міжнародна комісія, призначена Всесвітньою радою Церков і Папською радою сприяння єдності християн.

Глава УГКЦ – послу Польщі в Україні: «Без вільної України немає вільної Польщі і навпаки». 20 січня глава УГКЦ Блаженніший Святослав зустрівся із послом Республіки Польща в Україні Яном Пєклом та заступником голови місії Посольства Республіки Польща в Україні Рафалом Вольським у своїй резиденції в Києві. Зустріч відбулася на прохання посла, який таким чином виявив глибоку пошану до УГКЦ з метою опрацювання спільного бачення польсько-українських відносин. Учасники зустрічі одностайно заявили, що існують такі деструктивні сили обабіч кордону, які намагаються ділити українців і поляків. Ба більше, своїми провокаціями вони намагаються створити напруження і ненависть. «Місія УГКЦ в цій ситуації – зберегти діалог примирення і допомогти всім людям доброї волі протиставитися всій цій ненависті. Звичайно, Україна перебуває в стані війни, і багато людей можуть піддатися цій спокусі, та Церква проповідує примирення, любов і взаємне прощення. Саме це нам заповідав святий Папа Іван Павло II», – сказав Блаженніший. Учасники зустрічі наголосили, що «без України сьогодні немає Європи, як без вільної України немає вільної Польщі і навпаки».

Синод єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ обговорив богословські та правові аспекти екзорцизму. Під головуванням глави УГКЦ Блаженнішого Святослава 25 і 26 січня 2017 року в Патріаршому центрі у Львові відбулася 74-та сесія Синоду єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви. Головною темою цієї сесії були богословські та правові аспекти екзорцизму. Синод затвердив: Послання Синоду єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ до духовенства і вірних УГКЦ з нагоди Великого посту; Заклик Синоду єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства до духовенства і вірних УГКЦ та до всіх людей доброї волі про необхідність дотримання правил безпеки на дорогах і Семінарійну програму вишколу медичних капеланів. Синод заслухав інформацію про волонтерський рух у Верховному Архиєпископстві в контексті діяльності Координаційної ради з питань душпастирства в критичних ситуаціях. Члени Синоду заслухали інформацію про місію і діяльність Українського католицького університету: Синод поблагословив цей церковний навчальний заклад на подальшу наукову, навчальну і виховну працю, яка повинна мати у своїй науково-дослідницькій основі історію та богослов’я київського християнства в цілому та Унійної Київської митрополії зокрема.

Глава УГКЦ – Апостольському нунцієві: «Святіший Отець є разом зі страждаючими в Україні». 28 січня після Архиєрейської Божественної літургії в храмі Пресвятої Євхаристії у Львові з нагоди 25-річчя створення першої греко-католицької школи в Україні – Гімназії імені Шептицьких, на якій був присутній Апостольський нунцій в Україні архиєпископ Клаудіо Гуджеротті, глава УГКЦ Святослав Шевчук висловив подяку за те, що «в цей скрутний час Святіший Отець є разом зі страждаючими людьми в Україні… Ви, як його посланець, доїжджаєте навіть туди, куди наші єпископи не можуть дістатися, аби звершити своє пастирське служіння. До парафій у Донецьку і Луганську, якими ми маємо обов’язок опікуватися, все ж таки дійшла рука Церкви завдяки вашим відвідинам», – сказав Блаженніший. А також висловив вдячність самому Папі: «На ваші руки складаємо свідчення синівської любові і відданості Святішому Отцеві».

В Івано-Франківську греко-католики зведуть сучасну клініку для потребуючих. Івано-Франківська архиєпархія УГКЦ планує на базі Лікувально-діагностичного центру святого Луки створити повноцінну клініку. Послугами цього медзакладу зможуть скористатися найбільш потребуючі верстви населення. Його відкрили в Івано-Франківську у 2014 році. За цей час центр надав понад 4 500 безкоштовних та пільгових медичних послуг для соціально незахищених верств населення, дітей-сиріт, біженців, переселенців та учасників АТО. У зв’язку зі збільшенням кількості людей, котрі хочуть отримати ефективну медичну допомогу, але через брак грошей не можуть собі дозволити зробити це в інших закладах, священнослужителі вирішили розбудувати Центр святого Луки до повноцінної клініки.

Глава УГКЦ: «Московська Патріархія ніколи не була вселенським арбітром навіть у православному світі». Московська Патріархія намагається накинути світовій громадськості уявлення про Москву як «третій Рим», хоча насправді є звичайною помісною Церквою, однією з багатьох, і ніколи не була вселенським арбітром навіть у православному світі. Таку думку висловив Патріарх Святослав Шевчук у інтерв’ю інтернет-виданню «Релігійно-інформаційна служба України». «Навіть більше, – вів далі предстоятель, – Московська Патріархія завжди заперечувала будь-яку роль Папи як Вселенського Архиєрея. Тож претендувати Патріархові Московському на роль Вселенського Архиєрея означає заперечувати власну еклезіологію, ним же сформовану. Це з богословської чи канонічної точки зору». Патріарх Святослав зауважив: якщо йдеться про факти, що саме Росія є агресором супроти України, а Російська Православна Церква позиціонує себе як Церква, що послідовно обстоює її державні інтереси, то тут уявляти себе «понад конфліктом», як про це говорить Московський Патріарх, є просто запереченням очевидного. «Сприймаю таку позицію як несерйозну! » – наголосив глава УГКЦ. «Ця Церква, – сказав він, – могла б виступати арбітром, якби мовилося про внутрішньоросійський конфлікт, тобто війну між суб’єктами Російської Федерації або між окремими членами РПЦ як її внутрішня війна. Можливо, тут ще раз проявляється певне «геополітичне підсвідоме», в якому Україну замість нас і без нас безапеляційно інкорпорували в «російський світ», а війну проти нас бачать як конфлікт всередині цього «світу». Насправді війна проти України як незалежної суверенної держави порушує міжнародне право, як це чітко заявляє Святий Престол, а Святіший Отець здійснює своє служіння як Вселенський Архиєрей відповідно до древньої традиції першого тисячоліття».

УГКЦ та Міністерство закордонних справ України узгодили план співпраці. Патріарх УГКЦ Святослав Шевчук 7 лютого зустрівся з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним на прохання останнього. Очільник МЗС висловив вдячність УГКЦ за те, що вона всебічно, усіма своїми структурами підтримує в міжнародному вимірі Українську державу. А також належно оцінив співпрацю між дипломатичними службами УГКЦ та Української держави. Під час зустрічі йшлося про найважливіші виклики, які стоять сьогодні перед Україною у сфері міжнародних відносин. У результаті був узгоджений план подальшої співпраці Української Греко-Католицької Церкви та Міністерства закордонних справ України задля належного обстоювання на міжнародному рівні національних інтересів нашої держави.

Депутати Львова затвердили детальний план Святоюрської гори. Депутати Львівської міської ради на сесії 9 лютого затвердили детальний план реновації території Святоюрської гори з реконструкцією площі Святого Юра, впорядкування Митрополичих садів та пропозиції щодо визначення місць розташування пам’ятника Митрополитові Андрею. За відповідну ухвалу проголосував 51 депутат. Як мовиться у пояснювальній записці, детальний план Святоюрської гори не раз розглядала громадськість. Туди вносили зміни. Тому на розгляд сесії з урахуванням зауважень та пропозицій винесли відкоригований варіант детального плану території Святоюрської гори. «Рельєф Святоюрської гори є так само об’єктом спадщини ЮНЕСКО, як і сама церква святого Юра. Від місця, де починається підйом, є землі історико-архітектурного призначення. Тобто тут не може бути жодного будівництва. Там може бути паркова зона, у тому числі дитячий майданчик», – сказав головний архітектор Львова Юліан Чаплінський. Раніше повідомлялось, що український уряд виділить з державного бюджету 20 мільйонів гривень на реставрацію комплексу споруд собору святого Юра у Львові.

17 лютого у рідному селі Патріарха Йосифа відкрили оновлений музейно-меморіальний комплекс. Урочисте відкриття «Рідної хати» Патріарха Йосифа Сліпого у селі Заздрість на Тернопільщині відбулося в день 125-ліття від його народження. 17 лютого Архиєрейську літургію на чолі з Патріархом УГКЦ Блаженнішим Святославом звершили численні владики з України та діаспори. Відтак відбулися презентація оновленої експозиції та допрем’єрний показ документального фільму «Рифи» – першої стрічки з циклу «Патріярх Йосиф Сліпий». Музейно-меморіальний комплекс імені Патріарха Йосифа заснувало і провадить товариство «Свята Софія» у США. Його освятили в квітні 1995 року до 50-ліття арешту владик ГКЦ радянським режимом. У 2016-ому «Рідну хату» оновили. Зокрема, музейна експозиція докладно розповідає про особу Патріарха Йосифа – від його народження в Заздрості у 1892 році до смерті на чужині в 1984-ому. В центрі є постійний екскурсовод і адміністратор, кімнати для паломників та можливість повноцінного харчування. Зі слів екзекутивного директора товариства Ірини Іванкович, «Свята Софія» у США планує активно популяризувати музейно-меморіальний комплекс як осередок духовності та розвитку науки не тільки в Україні, а й у Америці.

За матеріалами РІСУ

Поділитися:

Популярні статті